Sunday, January 11, 2009

Mis on eepika iseloomulikud tunnused?
Kujutatakse tõepäraseid sündmusi, tegelasi ja olukordi, esikohal on jutustamine mis on seotud arutluste, kirjelduste ja dialoogidega.Käsitlusviis rahulik ja üksikasjalik.
Millised on eepika suur- ja väikevormid?
Suurvoemid: Eepos, romaan; Väikevormid: jutustus, novell, lühijutt, valm, anekdoot.
Mis on eepos? Kes on eepose tegelased? Nimeta tuntumad eeposed.
Eepos on pikk, jutustava sisuga, enamasti värsiides kirjutatu teos, mis on välja arenenud mütoloogiliste kangelaste auks loodud ülistuslauludest. Eepostes on enamasti tegelasteks kangelased ja jumalad. tuntumad eeposed # Kalevipoeg", " Kalevala", Gilgameš", "ilias", "odüsseia"
Millised on romaani ja novelli iseloomulikud omadused?
Romaan on ulatuslik jutustav kirjandusteos, mis on tavaliselt kirjutatud proosavormis( värssromaanid on tänapäeval harluldlased). Iseloomulik avar elukujutus, mitmeplaaniline tegevustik, keerukas sündmustik, probleemirohkus, arvukas tegelaskond ja pika ajavahemiku kujutamine.
Novell- tiheda sündmustikuga ja väheste tegelastega lühijutt, mis piirdub harilikult ühe keskse teemaga. Klassikaline novell põhineb kindlal sužeeskeemil. Juhtumused esitatakse ajalises järgnevuses. Tegevus areneb kulminatsioonist ja lõppeb puändiga. Süžeed pingestab läbiv juhtmotiiv.
Võrdle omavahel novelli, romaani ja jutustust.
Jutustus on sündmustiku haardelt novellist ulatuslikum aga romaanist tagasihoidlikum. Jutustuse süžee ei keskendu vaid ühele sündmusele, vaid kandub sageli pealiinist kõrvale ega ole pingestatud nagu novellis.
Mille poolest erinevad arengu- ja juhtumusromaan?
Arenguromaanid kujutavad tegelaste elu eri etappe. Neis uuritakse inimesi, asju ja nähtusi sügavuti, püütakse jõuda põhjuslike seosteni. Juhtumusromaanid koosnevad omavahel liidetud sündmuste kirjeldustest. Võrrendes arenguromaaniga, liigutakse seal justkui mööda pealispinda.
Too välja novelli kuus arenguetappi.
Kulminatsioon-->-->-->-->-->Puänt
Mis on valm? Kes on valme kirjutanud?
Valm on õpetliku sisuga mõistuluuletus või - jutt. Valmid naeruvääristavad inimeste ja ühiskonna pahesid. Tegelasteks on enamasti loomad, kes kujutavad inimesi , harvem jumalad või inimesed. Tavaliselt koosneb kahest osas: esimese osas esitatakse sündmus, ja teises osas õpetlik järeldus ehk moraal. Aisopos, Jean de la Fontaine, Phaedrus, Gotthold Lessing.
Milliseid tuntud valme oskad jutustada?
Selgita anekdoodi mõistet.
mõiste anekdoot tuleneb Kreeka keelest, ning tähendab mitteavaldatud, ka avaldamisele mittekuuluvat. 18 sajandil hakati nii kutsuma lühikesi ajaviitelisi jutukesi , iseloomustamas isikut või olukorda mis ei pidanud olema ilmtingimata tõsi.

No comments: